duminică, 13 decembrie 2009

Un gand pentru Yoani Maria Sánchez Cordero

Una dintre cele 10 persoane cu cea mai mare influenta din lume, castigatoare a numeroase premii acordate de institutii celebre de cultura si de promovare a jurnalismului in lume, Yoani Sanchez este de departe studiul de caz de baza pentru oricine a uitat ce inseamna libertatea de exprimare si valoarea ei.

Intr-o tara in care doar 2.1% din populatie are (teoretic) acces la Internet, desi ultra-cenzurat de autoritati si pus sub supraveghere continua, in care telefoanele mobile au patruns in vocabular abia la jumatatea lui 2008 (!) si in care drepturile omului sunt incalcate in mod consecvent, Yoani Sanchez continua sa spere intr-o Cuba democratica.

Cu toate obstacolele puse de autoritatile cubaneze (amenintari zilnice, denigrare in media controlata de stat, masina agentilor Ministerului de Interne aflata 24/24 in fata casei - suna cunoscut, nu?, etc.), Yoani a reusit sa creeze primul blog liber din Cuba pe care il hosteaza/mentine/intretine din afara Cubei, cu ajutorul prietenilor sau strainilor din toata lumea ce ii sustin demersurile.

Sunt fascinat de curajul, tenacitatea si verticalitatea ei intr-o lume atat de inchisa si cred ca intreaga blogosfera ar trebui sa aplaude activitatea ei. Macar atat putem face pentru aceasta lectie gratuita de demnitate pe care Yoani ne-o preda in fiecare zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu